Com es celebra el Nadal arreu del món? A cada país hi ha tradicions i costums diferents. Si fem un repàs per la història, ens adonem que el senyor de vermell amb barba blanca que ens convida a veure Coca-Cola és una mutació poc original comparat amb les llegendes i cerimònies que hi ha a molts racons del planeta.
Per sort a casa nostra persisteixen personatges com el tió, una tradició que a nosaltres ens sembla la mar d’entranyable però que els guiris titllen d’escatològica…per no parlar del caganer. Però si l’objectiu és que algú, sigui dins d’un sac, cagant o per art de màgia, porti regals als nens que han estat bons, hi ha un seguit de personatges ben divertits i estrafolaris. A Rússia tenen el Rei de la Gebra o Avi del Fred, segurament per fer competència al seu homòleg occidental. A Itàlia qui porta regals és la bruixa Befana, però si has estat un mal minyó es converteixen en carbó quan els toques. L’encarregat al País Basc no té tant glamour i és un carboner que baixa de les muntanyes per Nadal.
Per aquestes dates existeixen d’altres tradicions que no tenen a veure amb el naixement de Jesús, però que també acaben amb l’entrega de regals. A principi de desembre, el poble hebreu celebra el Hanukkah per recordar el miracle del canelobre del Temple de Jerusalem que va estar encès vuit dies. O el Kwanzaa, una festa molt més moderna que reforça els orígens de la comunitat africana dels EEUU.
Tot això i més ho expliquem a l’espectacle CONTES DE NADAL DE LES GERMANES BALDUFA que durant aquestes dates hem portat a diferents pobles de Catalunya. Perquè tot i que diuen que “per Nadal cada ovella al seu corral”, nosaltres hem aprofitat per viatjar ben lluny a través dels contes, i també pels pobles de Catalunya. Però no patiu, que també hem menjat sopa de galets, carn d’olla i torró. Perquè siguin quines siguin les tradicions, totes es celebren en família i amb grans àpats! I entre mos i mos, i bolo i bolo, hem tingut temps per fer una llista de propòsits per aquest 2015.