Per Carnaval tot s’hi val!

Per Carnaval tot s’hi val!

El Carnaval és una festa pagana que es remunta a l’època dels romans o fins i tot dels egipcis. Avui dia es celebra a tot el món, i de maneres diferents i ben curioses. Les voleu conèixer?

Podríem dir que el Carnaval és aquella època en que els homes aprofiteu per vestir-vos de dona. No entrarem en anàlisis psicològiques, però no calen estadistes per saber que aquesta és la disfressa més repetida durant aquestes dates… i la veritat, és que fa riure molt.

Però el Carnaval és molt més que això. Prové de les festes paganes d’hivern, quan la gent es lliurava a la disbauxa i al descontrol abans de les obligacions i privacions que arribarien amb la Quaresma. Potser ara no tenim la necessitat d’aquesta transgressió, però si que és cert, que d’una manera molt diferent, és una època per trencar amb les normes de comportament que, ens agradi o no, encara existeixen avui dia. I el màxim exponent d’aquesta disbauxa és el Rei Carnestoltes, que disfressat de manera estrambòtica diu veritats com a temples, i anima a tothom a ballar, desfilar i disfressar-se amb màscares…no fos cas que el veí o el “jefe” ens reconegués!

I quina és la millor manera de passar-s’ho bé per Carnaval? Doncs a cada racó del món tenen la seva recepta. Des de les rues multitudinàries de gent movent els malucs a Brasil, fins a les elegants desfilades de màscares d’època de Venècia. A nosaltres ens agraden els carnavals més originals i menys coneguts del món com per exemple el que es celebra a la ciutat mexicana de Tenosique, on els habitants es llencen farina. A la població balcànica de Vevchani, es disfressen de dimonis i criatures monstruoses, i a Busojaras (Hungría) es vesteixen d’animals i éssers terrorífics. Altres ciutats ho celebren menys salvatgement: a Fasnacht (Suïssa) desfilen a les 4 de la matinada portant unes grans màscares amb llanternes, i a Binche (Bèlgica) recorden que van formar part de l’Imperi de Carles V reproduint escenes d’indígenes americans i soldats espanyols.

Totes aquestes festes arriben a la seva fi. Aquí a casa nostra, el Rei Carnestoltes és jutjat pel seu mal comportament i condemnat a mort per donar pas a l’austeritat i l’abstinència. Nosaltres ens rebel•lem contra aquesta part de la celebració i decidim viure el carnaval de manera contínua durant tot l’any. Qui s’apunta a la festa?

I si us hem encuriosit, aquí teniu rànquings del millors Carnavals (La Vanguardia) i dels més curiosos i originals del planeta.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *