La dona als contes

La dona als contes

Series capaç de passar-te 100 anys dormint per trobar l’home de la teva vida? Et deixaries besar per qualsevol sense permís? T’hi casaries sense coneixe’l? Si vols copiar el mètode de la Bella dorment, assegura’t de ser super guapa! Si aquest no és el teu cas, el pla no funcionarà.

Sigueu Belles o Bèsties, sabeu que el 8 de març es celebra el Dia de la Dona. Aquí no parlarem de les desigualtats existents encara avui al mal anomenat Primer Món, ni de les brutalitats que dia rere dia encara pateixen moltes dones del planeta (quan veiem imatges per televisió o llegim dades a la premsa ens estirem dels cabells).

Volem parlar de com educar per pal•liar les diferències evidents que no surten als informatius, sinó les que veiem a les tanques publicitàries, a les revistes, en certs comportaments al carrer o en tractes personals en establiments. I com ho podem fer? Doncs COEDUCANT, és a dir, educant els nens i les nenes al marge de tots els rols i estereotips de la societat. I una manera d’educar és amb els contes, perquè a través d’ells podem transmetre molts valors i hàbits. Però que passa amb els contes clàssics? Què passa amb la Caputxeta vermella i la Ventafocs? I amb la Bella dorment? I la Sireneta? I la Blancaneus? Aquests contes tenen els valors que volem transmetre a les nenes? Els hem de llençar i prou?

No llençarem pas els contes clàssics que han passat de generació en generació i que ens explicava la nostra àvia! Està clar que la societat ha canviat i que els contes s’han quedat enrere, però hi ha moltes maneres de conservar els grans clàssics i donar-los un enfoc més actual. Primer de tot, els podríem analitzar, preguntant-nos quins personatges protagonitzen la història, qui fa les tasques domèstiques, quins trets caracteritzen cada personatge, si la finalitat última de la noia és trobar marit o si es menysprea algun personatge femení per l’aparença física. I amb tot això ja podem posar-hi una mica de la nostra part per fer d’un conte clàssic una història que transmet els valors d’igualtat.

Perquè si t’has passat 100 anys dormint, no és més lògic que quan et despertis tinguis ganes de fer un munt de coses que t’has perdut mentre somiaves? Potser vols estudiar o aficionar-te a algun esport! I un cop besada, no li demanaries explicacions al príncep? I si et fa patxoca, abans de donar el sí, no t’agradaria quedar amb ell i tenir l’oportunitat de preguntar-li “estudias o trabajas”?

A més a més, no ens enganyem, dones: recent llevades no estem en el nostre millor moment. Però el príncep que tindrem al nostre costat serà autèntic i li agradarem tal com som! I sinó recordeu què va dir la Mae West: les nenes bones van al cel i les dolentes a tot arreu!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *