Els contes del món són una bona eina per apropar la diversitat cultural, educar nens i nenes en la tolerància, i evitar la discriminació racial a les aules.
El 21 de març es celebra el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Discriminació Racial. Es va escollir aquest dia per recordar la tragèdia racista del 1960 en que van morir 69 persones que es manifestaven de manera pacífica contra l’Apeartheid a la ciutat de Sharpeville, a Sudáfrica. A partir de llavors, des de les Nacions Unides s’ha treballat per eradicar el racisme arreu del món. S’han aconseguit molts canvis, però està clar que si es continua celebrant aquest dia és perquè encara hi ha molta feina a fer.
Coneixem els atacs genocides a tot el món i sabem dels campaments de refugiats a causa de la persecució per raons d’ètnia, religió, nacionalitat o simplement per tenir una opinió diferent al govern del seu país. També estem al cas dels actes racistes al nostre país, tan pel que fa a la discriminació contra els immigrants i altres minories, com pel que fa a la intolerància d’aquests nouvinguts envers a la cultura del país que els rep. Vinguin de la direcció que vinguin aquests atacs, parlem de violació dels drets humans, i cap dels dos casos té raó de ser.
I no només ens referim als actes violents i agressius que surten a les notícies, sinó a petits successos quotidians que vivim per exemple a les aules de moltes escoles, on actualment hi conviuen nens i nenes de diferents cultures. La por a allò desconegut pot provocar un rebuig, i per evitar-ho cal mostrar i donar a conèixer la diversitat. Des de Tanaka creiem que el rebuig envers una cultura, raça o religió, és un prejudici fruit de la ignorància, i per això cal mostrar com són les cultures dels companys de classe. Com a pares podem analitzar si tenim alguna actitud pejorativa envers les creences i cultures d’un altre país, i quin exemple donem als nostres fills. I des de les escoles, cal elaborar materials educatius per sensibilitzar l’alumnat.
Una manera d’ensenyar la diversitat cultural és a través dels contes del món, i també del teatre. No cal adoctrinar ni explicar que està bé i què esta malament. Només acostant les diferents cultures, la seva música, els seus colors, les olors, els menjars, els costums i els seus orígens… ampliem la visió de l’infant i li donem eines per acceptar que hi ha moltes maneres de viure. Mostrant la diversitat eduquem nens i nenes amb més criteri i imaginació, potenciem les ganes de conèixer món, ampliem la seva cultura i formem futurs adults més sensibles, tolerants, responsables i amb capacitat d’empatitzar.
Des dels inicis, a Tanaka ens acompanya una dita que ens ajuda a projectar tots els nostres espectacles i que volem compartir amb tu: “Per estimar l’esperit d’un poble, cal conèixer els seus contes”.