Visitem l’exposició de titelles “Figures del desdoblament”

Visitem l’exposició de titelles “Figures del desdoblament”

Fins al 10 de gener de 2016, l’Arts Santa Mònica acull una exposició de titelles, ninots i altres artefactes, sota el títol Figures del desdoblament, que forma part del festival IF Barcelona. Nosaltres hi hem anat i ens ha deixat impressionades! Ens hem topat amb una exposició fantàstica que ens mostra amb molt enginy el món en el qual treballem. I a més a més, hem trobat dos cartells de Tanaka Teatre al mur de les companyies de titelles!


En un recorregut que planteja els set tipus de representacions que l’home ha creat de si mateix en forma de titelles, anem descobrint les figures exposades i despullades de l’ànima que els dóna el titellaire. Sembla que et mirin als ulls i que s’adonin de la teva presència quan interromps el seu descans. Algunes ballen, d’altres es miren al mirall i es pentinen quan, de sobte, un llop trenca el silenci udolant de forma mecànica! Altres es mantenen estàtiques i amb la mirada perduda, mentre el visitant es perd entre fils, fusta i teatres en miniatura.

A mesura que ens endinsem en aquest món màgic, apareixen altres éssers: la mort, dimonis, híbrids entre el titella de fusta i mecanismes automàtics o electrònics, creacions d’estètica futurista o inclús rocambolesca. Una exposició que, sota una il·luminació escènica, tènue i vermella, ens trasllada ben lluny del rebombori de les rambles i el port de Barcelona, i ens transporta a un espai nou, situat entre l’escenari, el taller del titellaire i l’art contemporani. Tot un viatge!

Imatge promocional de l'exposició

Imatge promocional de l’exposició


Alegria, nostàlgia, por, admiració, inquietud… Són alguns dels sentiments que surten a l’exterior quan contemplem els titelles que, tot i ser objectes inanimats, sembla que siguin éssers amb consciència, omplint de sensacions l’espai on es troben.
Els titelles, mitjançant històries i contes, han representat els anhels, preocupacions, pors i dilemes interiors de l’ésser humà fins al punt d’esdevenir un alter ego del titellaire o del personatge a qui representa, com si tinguéssin vida pròpia. En molts casos el titella s’ha fet més popular que el seu creador, ja que gràcies a la seva capacitat de trencar els límits entre el món real i el món imaginari, el titella és capaç de transmetre allò que el titellaire no es veu amb cor d’expressar.

Ens ha agradat molt trobar un espai de reflexió per al món i la tradició de les titelles al llarg del temps. Un punt de trobada per als amants i professionals del sector i, en definitiva, un homenatge com cal a una part de la nostra cultura amb molt de potencial per mostrar. Una oportunitat per fer créixer aquells qui estiguin disposats a deixar-se endur per uns quants engranatges i un titellaire entregat. No us la perdeu!

RACONS de Tanaka Teatre

Cartell de l’obra de teatre i titelles “RACONS” de Tanaka Teatre

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *