De dracs n’hi ha de bons i de dolents. El que és indiscutible és que aquest animal mitològic o prehistòric, meravella a moltes cultures i ha protagonitzat llegendes arreu del món.
Ara que s’apropa el 23 d’abril, volem parlar d’una criatura mitològica que ens encanta: el drac. Però tot i que el de Sant Jordi s’emporta tota la glòria i la fama, de dracs n’hi ha de tota mena i a tot arreu del món.
Existeixen des dels inicis dels temps, de les cultures més antigues, potser per això sempre es diu que tenen molts anys. Els dracs de les llegendes precolombines s’assemblen a les serps i poden tenir dos caps. A la mitologia grega hi ha dracs que maten només amb la mirada, i més val que no te’n trobis mai un d’aquests, perquè per molt que et sentis intrèpid com Ulisses o tinguis unes xocolatines com el Brad Pitt a Troia, et moriràs del “susto”. A la cort del Rei Artur també eren molt malvats i els cavallers de la taula rodona es van fer un tip de barallar-se amb ells. A la mitologia nòrdica trobem el drac Fàfnir, que protegeix un tresor i un anell maleït; Wagner li va donar popularitat amb les òperes de l’Anell dels Nibelungs, l’Or del Rin, Sígfrid i la Walkíria i segurament van inspirar a Tolkien per escriure El senyor dels anells.
Fins aquí sembla que al drac li ha tocat el paper de malvat i cruel, i que sempre ha hagut de lluitar contra algun heroi. Però a Orient és considerat una criatura benèfica i un símbol de riquesa, poder, saviesa i bona fortuna. A Xina el trobem representat a les cases, als temples i és el protagonista indiscutible de les desfilades i històries. Un exemple d’aquesta bondat són “Els quatre dracs”, que van gosar desobeir el poderós Emperador de Jade i van crear els quatre grans rius d’aquest immens país per ajudar als camperols i beneficiar les seves collites. I els vietnamites creuen tant amb la grandesa d’aquestes criatures, que diuen que fou un drac qui va originar la vida humana.
Molts d’aquests dracs són els protagonistes del nostre espectacle Un món (i un munt!) de dracs, que aquest mes d’abril et convidem a veure a molts teatres i places de Catalunya. Aquí tens l’AGENDA!
P.S.: Ei! No podem acabar aquest post sense anomenar 2 dracs que han marcat la nostra generació! En Sheron de “Dragon Ball”, capaç de fer aparèixer unes calcetes després d’haver tingut un munt de capítols a Son Goku fent arts marcials per reunir les set boles de drac. I en Fújur de la “Història interminable”, un drac blanc de la sort que a tots ens hagués agradat tenir de petits.
I a tu? Quin drac t’ha fet somiar?