Demà 21 de maig celebrem el Dia Mundial de la Diversitat Cultural pel Diàleg i el Desenvolupament.
Només cal donar un cop d’ull a la nostra ciutat o poble, olorar els aromes dels carrers de certs barris i escoltar les músiques d’alguns balcons, per adonar-se com ha crescut la diversitat al nostre país. I no ens referim al nombre d’immigrants, que també ha augmentat, sinó a la quantitat diferent de cultures, llengües, religions, costums i ètnies que ens envolten.
Aquest fet devia ser un detonant per la UNESCO per a considerar necessari declarar el 21 de maig com el Dia Mundial de la Diversitat Cultural pel Diàleg i el Desenvolupament. Amb aquesta celebració es pretén conscienciar sobre la importància del diàleg intercultural, la diversitat i la inclusió, aconseguir que tots ens hi comprometem cada dia i millorar l’entesa entre les diferents cultures.
Està clar que la globalització és una amenaça per a la conservació de les cultures, però també hem de tenir en compte que els temps canvien i que les cultures no han estat mai estàtiques. Els avanços tecnològics, les noves formes de comunicació o el turisme són una via d’homogeneïtzació imparable. Qui no ha vist un masai parlant pel mòbil o un nen del Rajastan amb una samarreta del Barça? Per tant no es tracta de mantenir una cultura de manera estàtica, sinó d’acceptar els canvis que vinguin sense la dictadura d’una sobre les altres, ni tampoc mantenint-se resistent a les possibles influències. I això s’aconsegueix coneixent les cultures i dialogant, sense perdre la pròpia identitat.
I amb aquest diàleg tots en sortim guanyant, perquè no només esdevé una eina per solucionar els conflictes que tots sabem, i per a millorar la convivència amb els nostres veïns, sinó perquè aquesta saviesa ens aporta més creativitat, i per tant, més coneixements. Una persona amb capacitat crítica, que sap aprendre i escoltar diferents punts de vista i que té l’habilitat de trencar amb idees preconcebudes, és una persona més intel·ligent, resolutiva i integrada al món.
Des de Tanaka intentem aportar el nostre gra de sorra apropant els contes d’arreu del món perquè conegueu el màxim de cultures. Nosaltres també n’aprenem un munt i ens preocupem per compartir amb vosaltres aquestes petites joies en forma de teatre i diversió, i així generar diàleg. Perquè com ja us hem dit moltes vegades, “per estimar l’esperit d’un poble cal conèixer els seus contes”.