Encara no saps què és el Gat del Nadal?

Encara no saps què és el Gat del Nadal?

Uns esperen l’arribada del Pare Noel, uns altres del Pai Natal, d’altres a Befana o la visita de la Babouschka. Uns pengen mitjons, d’altres fan el Betlem, uns pocs fugen del gat, i nosaltres donem cops de bastó a un tronc amb barretina.

Santa ClausInaugurem la temporada del Nadal acostant a les famílies les històries i tradicions catalanes i d’arreu del món. Perquè no a tot arreu celebren el Nadal, i si ho fan, probablement no sigui de la mateixa manera.

Santa Llúcia, l’estrella de Suècia

A Suècia, el dia 13 de Desembre celebren la Nit de Santa Llúcia. Vesteixen una nena amb una túnica blanca i una corona de candeles, durant la celebració tothom participa d’una processó festiva en la qual canten nadales plegats.

El Gat del Nadal

A Islàndia les famílies es regalen roba que abrigui bé. Segons diuen, hi ha un gat dolentot que fa molta por: el Gat de Nadal, que es menja a aquells que van poc abrigats. Una tradició molt pràctica i sostenible! Evites refredats, i a més, no gastes en coses innecessàries.

A Rússia neix la llegenda del Rei del Gebre

Als freds boscos russos neix la llegenda del Rei del Gebre o altrament dit Rei del Fred. En aquest enllaç podeu trobar la història traduïda del Rus al Castellà, que ens explica una història d’enveja i poca  la història de com una família un xic desestructurada i amb falta d’estima cap a una filla veu les seves accions trucades pel Rei del Gebre, que vetllarà per la felicitat de la nena menystinguda per la seva família.

Potser no és la història més divertida del Nadal, però ens transmet la importància d’estimar-se, cuidar-se i respectar-se, i ens mostra com l’enveja i l’avarícia no ens porta cap al camí de l’èxit.

Contes de Nadal de les Germanes Baldufa - Rei del Gebre

El Pare Noël és el protagonista dels països Nòrdics

Amb seu a Leponia, ha esdevingut un personatge estrella a escala mundial, unificant-se el seu aspecte que originàriament variava a cada país. Una pila d’activitats i tradicions que els més petits de la casa segueixen cada Desembre tenen a veure amb aquest senyor misteriós, solidari i alegre.

A penjar els mitjons!

A França tradicionalment els nens posen les seves sabates a la vora de la Xemeneia, en previsió de l’arribada del Père Noël. Si s’han portat bé, el seu calçat s’omplirà de dolços i regalets!

Caramels de regals

Al Regne Unit, Irlanda, Canadà, Nova Zelanda o Sud Àfrica gaudeixen dels Chritmas Crackers (o també coneguts com a bon-bons) Es tracta d’una espècie de caramel fet amb un tub de cartró ple de regalets i embolicat amb paper de Nadal. Quan estires dels costats, s’obre i es descobreix la sorpresa que amaga!

Sant Nicolau, Pudin, pinyates, i molt més!

La festa de Sant Nicolau (Sinterklaas) anuncia l’arribada del Nadal. Se celebra el 6 de Desembre especialment als Països Baixos, Bélgica i Luxemburg.

Us imagineu cel·lebrar el Nadal en banyador? Això és el que fan a Austràlia, on se celebren aquestes dates a ple estiu. És tradició menjar el Pudin de Nadal, que amaga una petita pipeta d’or. A qui li toca la pipeta, en compres de pagar com aquí amb la fava, tindrà bona sort durant tot l’any!

A Mèxic trenquen pinyates i en surt un bon grapat de caramels, fruites i dolços. Tots es tapen els ulls i van a cegues amb un pal buscant on es troba pinyata.

Els Contes de Nadal de les germanes Baldufa

Us agradaria saber més històries de Nadal? Us convidem a veure l’espectacle familiar dels Contes de Nadal de les Germanes Baldufa.

Amb elles viatjarem als freds boscos russos de la mà del Rei de Gebra, assistirem al descobriment de la Terra amb els warau de les Índies Occidentals, descobrirem el miracle del canelobre jueu que va estar encès durant vuit dies seguits i entendrem per què a la Xina celebren el cap d’any dues vegades. Tot això sense oblidar-nos de fer un repàs a algunes de les nostres tradicions com el tió o el caganer. Si voleu assabentar-vos d’on estarem, podeu seguir-nos al Facebook o consultar el nostre Calendari.

I per als que no tingueu l’oportunitat de venir, us recomanem un enllaç que hem trobat en Castellà sobre com se celebra el Nadal a molts molts llocs.

Cómo se celebra la Navidad en…?

El Nadal a Vila Google

Santa Tracker de Google - Calendari Interactiu d'AdventAbans de marxar, volem compartir el que se’ls ha acudit a Google per cel·lebrar el Nadal amb tothom. Aquest cop, ofereixen al web del Santa Tracker eines ben curioses per nens i adults. El portal inclou un calendari d’advent interactiuen el qual podem trobar cada dia un contingut digital amb eines del tot curioses:

El Nadal, com veieu, dóna molt de si! Sigui com sigui, esperem que passeu molt bones festes, que compreu amb seny, que regaleu més amor que una altra cosa, i que si ens veniu a veure i us agrada com expliquem els Nadal a Tanaka Teatre, compartiu la vostra experiència amb els demés 🙂

Arreveure amics!

FONTS:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *