A l’estiu… posa’t tanaka!

A l’estiu… posa’t tanaka!

Les preguntes que més ens feu des que vam fundar Tanaka Teatre són: Què és la tanaka? D’on ve el vostre nom? I per què tanaka? Avui desvetllarem tots aquests secrets… o no.

Però comencem pel començament. Quan ens vam plantejar quin nom havia de tenir la nostra companyia teníem molt clar que havia d’estar relacionat amb la temàtica dels nostres inicis, la interculturalitat. I per tant havíem de buscar un nom que ens fes viatjar, i que sonés bé, és clar! Encara conservem la llista de la primera pluja de noms, alguns d’ells força sonats, i aquesta és la part del secret que no us explicarem si volem conservar la reputació que creiem que hem assolit (acceptarem propostes indecents, súpliques i suborns en privat a canvi de més informació!). La decisió del nom va arribar en un restaurant japonès, i aquesta tradició de prendre decisions importants menjant sushi l’hem mantingut fins avui.

Ja sabeu que el nom guanyador va ser Tanaka. La tanaka és una crema de color groguenc que s’extreu de l’escorça d’un arbre abundant a Birmània. Els nens i nenes  i les dones se la posen a la cara per protegir-se del sol i s’aplica dibuixant cercles sobre les galtes. És una pràctica amb més de 2000 anys d’antiguitat, que representa la puresa i noblesa de la persona. Les dues hem tingut l’oportunitat de viatjar a Tailàndia, frontera amb l’esmentat Myanmar, i allà hem vist dones i nenes untades amb la crema groguenca, i fins i tot n’hem comprat alguns pots.

Després ens vam assabentar que Tanaka és un dels cognoms més freqüents al Japó, com un García o González, i que significa “del camp”. I ens va fer riure que altre cop tot acabés girant al voltant del país del sushi. Conscients que sona a tanoca, preferim donar-li la volta i jugar amb el mot katana, que respira a l’honor i la força dels samurais.

Uns anys més tard vam fer una sessió de fotografies on vam pintar-nos la cara amb tanaka. El resultat el podeu veure a l’apartat del web on parlem de la Companyia. I aquestes imatges també les hem utilitzat per a les nostres targetes de visita. I així ens presentem, amb la tanaka a les galtes, com a símbol de fidelitat als nostres orígens i a la tradició de les coses fetes amb amor, amb un punt de bogeria, amb una mirada posada a tot el món, i reivindicant la noblesa de la nostra professió.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *