La història de La petita Capmany

La història de La petita Capmany

Ja fa uns mesos que vam estrenar La petita Capmany, concretament el 20 de gener al Centre Artesà Tradicionàrius, però ara tenim ganes de parlar de com es va gestar aquest espectacle i la gran aventura fins el dia d’avui.

Coincidint amb els 100 anys del naixement de la Maria Aurèlia Capmany (escriptora, activista cultural i pionera del feminisme) i els 150 del naixement del seu pare Aureli Capmany (rondallaire, folklorista i restaurador del patrimoni tradicional) la Fundació La Roda ens va plantejar la idea de fer una obra de teatre per a públic familiar.

A partir d’aquí va començar un acurat treball de documentació guiat per la Montserrat Garric, que ens va obrir les portes de casa seva, i amb el suport de la família Capmany. Documents, llibres, visites a l’Arxiu Històric de Barcelona, vídeos, etc. ens van servir de base per escriure un espectacle fidel a la nostra història i als valors del poble català.

Els assajos van començar el mes de setembre al Teatre de la Societat Cultural Sant Jaume de Premià de Dalt i més endavant, la residència tècnica la vam fer a l’Espai Escènic ca n’Humet.

Dies intensos centrades en crear un espectacle que vol ser un homenatge a la dona compromesa en la lluita per la igualtat de gènere, a l’educació en valors de l’escola republicana i a la grandesa de la cultura popular del carrer.

A La petita Capmany mostrem les danses populars, els gegants i capgrossos, els titelles i les rondalles populars per tal de despertar la curiositat pel nostre llegat històric donant-li la visibilitat que es mereix. Com deia Aureli Capmany “el folklore és la petita història, la que no enganya, la que mai no han escrit els vencedors”.

També volíem ensenyar la relació entre pare i filla, la influència de l’escola i l’entorn familiar, i com aquella nena es va convertir en una dona pionera en la lluita dels drets de la dona.

Els colors, la música, les formes o la llum van venir de la mà d’unes col·laboradores fantàstics que van entrar dins del projecte amb entusiasme. Perquè el millor de La petita Capmany és l’equip que l’ha fet possible.

Direcció: Adrià Aubert

Música: Lluís Cartes

Vestuari: Rosa Crehuet

Escenografia: Thomas Pellizzari

Titella català: Arnau Colom

Altres titelles: Tanaka Teatre

Capgròs, gegants, bestiari, màscares: Manuel Oporto

Vestuari gegants i titella català: Laura Botey

Coreografies: Norma Ros

Disseny de Llums: Anna Espunya

Veus en off: Carles Gilabert i Ester Cort

Ajudant de producció: Marina Fita

Fotografies: Xavi Padrós

Teaser: Bernat Rueda

Producció: Tanaka Teatre i La Roda

Amb el suport de: OSIC – Generalitat de Catalunya

I un munt de gent que ens va donar un cop de mà: Anna Capmany, Emma Escolano, Sandra Poveda, Blanca Gimeno Capmany, Ariadna Pastor, Boi Estefanell, Mireia Cirera, Sebastià Vergés, Escola de Grallers de Sitges, Associació Catalana de Cistellers i Cistelleres, i molts d’altres.

I així va arribar el 20 de gener. A l’estrena ens acompanyava l’equip que ha fet possible aquest projecte, les nostres famílies, que ens aguanten els mals de caps i les hores d’absència, la Montserrat Garric, comissària de l’any Capmany i la nostra guia espiritual i, també els parents de la família Capmany, que ens ha donat suport incondicional.

I després a La Mostra d’Igualada!

Llarga vida a La petita Capmany! (clicka per veure el tràiler)

49818549_2009379392480818_5701418873253789696_n

4 Comments

  1. Elisabet

    Fantàstica!!!!!
    Una obra lleugera, Divertida, amb ritme, entretinguda i amb molta força!!!!
    Unes actrius excelents, polivalents i amb una gran qualitat!
    També una gran realització i gran equip que fa que tot cuadri i encaixi perfectament.
    Una obra que recomano i la qual repetiria!
    Moltes gràcies per aquesta magnífica estona!!!!
    Un 10 a la obra i al equip!

    1. xx
      Tanaka Teatre

      Moltíssimes gràcies per aquestes paraules! Això ens fa seguir treballant amb il·lusió! Si voleu recomanar La petita Capmany o la voleu tornar a veure, serem al Teatre Romea el 15, 22 i 29 de desembre. Al web, al blog i a les nostres xarxes hi trobareu totes les promos.
      Moltes gràcies i una abraçada!

  2. Josep

    Des d’ací us volia felicitar per aquesta meravellosa obra de teatre, Tant de bo en pugui seguir veient més com la vostra. No tan sols vàrem gaudir i ens emocionà sinó que ens va servir per reflexionar sobre la importància del nostre patrimoni cultural i que cal posar-ho en valor.

    Moltíssimes gràcies per la vostra tasca!

    1. xx
      Tanaka Teatre

      Josep, perdona peò no havíem vist el missatge fins avui. Això del blog a vegades ho tenim una mica oblidat.
      Moltíssimes gràcies per les teves paraules! Ens dóna empenta per seguir treballant. Esperem veure’t ben aviat pels teatres

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *