La Cultura també cura

La Cultura també cura

Des de Kid’s Cluster, ens van demanar la nostra opinió sobre com creiem que seran els esdeveniments després del Covid19. Aquest és l’article publicat on compartim l’opinió amb altres membres del clúster i a continuació la nostra reflexió sencera.

Aquests mesos de confinament s’ha reafirmat que la cultura és necessària. No haguéssim aguantat tants dies reclosos sense pel·lícules, llibres o música. Fins i tot l’OMS diu que l’art i la cultura tenen beneficis sobre la salut. Cantar, ballar, llegir un conte o anar al teatre, tot allò que produeix endorfines i ens fa feliços, té efectes positius sobre el nostre sistema immunitari. (#laCulturaTambéCura). La cultura és allò que ens diferencia dels altres animals. La cultura ens fa pensar i ser crítics, ens dona ales per imaginar i crear per ser lliures.

En aquest confinament els infants han estat oblidats. No s’han tingut en compte les seves necessitats, ni tampoc el valor de l’escola. S’ha inventant una educació virtual centrada en els deures, però el més important de les escoles és que són espais on establir relacions i créixer com a ésser socials. Per això també creiem que a curt termini cal possibilitar l’apertura de teatres i espais presencials seguint, és clar, les mesures necessàries. Amb voluntat d’adaptar-se a aquesta anomenada “nova realitat”, ja s’han establert protocols per facilitar les bones praxis. Un exemple és el poble de Corbins, on s’ha realitzat un espectacle de titelles dins d’una camp de futbol, per tenir els accessos controlats, i s’ha distribuït el públic per unitats familiars mantenint la distància de seguretat. Perquè els nostres fills i filles han de poder veure teatre, dansa o circ per poder somiar i volar. (#siEsVolEsPot)

Des de Tanaka, pensem que és imprescindible i prioritari recuperar espais presencials pels infants. Espais on compartir en viu emocions i aventures, i on es prioritzi el contacte humà. Gaudir en directe d’una experiència única en comunitat ofereix quelcom que les pantalles, els streamings i les videoconferències mai no podran suplir. La comunicació dels infants és un codi més enllà de paraules i silencis, són pura emoció i això es respira en l’ambient quan fas teatre per a públic familiar. El teatre es emoció i per això com a productores d’espectacles teatrals pensem que ha de ser fonamental preservar l’experiència emocional en directe, per a mantenir una societat més viva, empàtica, compromesa socialment i, sobretot, saludable físicament i mentalment.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *