Crònica La petita Capmany

Crònica La petita Capmany

Després del nostre pas pel Teatre de la Garriga, la Júlia Oliveras ha fet una crítica de La petita Capmany que ens encanta!

Pots llegir-la i veure les fotos a través del següent l’enllaç o a continuació:

La petita de Capmany: Una amalgama d’arts escèniques per preservar la cultura popular – Teatre la Garriga

La petita de Capmany: Una amalgama d’arts escèniques per preservar la cultura popular

“Quan l’oblit ens envaeix perdem la cultura i la nostra identitat”. En base a aquesta premissa, les Tanaka Teatre van recuperar les tradicions catalanes el passat diumenge al matí al Teatre de la Garriga – El Patronat a través de “La petita Capmany”. Una obra magistral que entrellaça comèdia i història dignificant el patrimoni popular català.

Amb la figura de Maria Aurèlia Capmany com a fil conductor, s’emprèn un viatge d’aproximadament una hora pel llegat cultural del nostre país. Un recorregut tendre, divertit, i inclús emocionant, a través de la mirada d’aquesta escriptora, dramaturga, feminista i referent cultural a nivell nacional.

Al llarg de l’espectacle la protagonista lluita contra el personatge de l’Oblit, qui poc a poc intenta arravatar i borrar la memòria col·lectiva. Gràcies a la tasca de Capmany i dels personatges del folklore català que l’ajuden en diversos instants de l’obra, des de la Quaresma i el Carnestoltes fins al Patufet, el llegat històric es manté intacte.

Precisament tal com explica el Patufet, abans de caminar endavant, cal saber d’on venim, i per això Capmany s’endinsa en aquesta batalla iniciada pel seu pare Aureli Capmany, rondallaire i restaurador del patrimoni tradicional, amb un llapis i una llibreta com a principals i úniques armes. 

Un dels punts forts de l’obra, més enllà de la vessant purament històrica, és la capacitat de les dues artistes per incloure un extens nombre d’arts teatrals i tradicions: titelles, danses i cançons populars, capgrossos, bestiari, gegants, màscares i un llarg etcètera. Ariadna Matas i Elsa Lluch, soles dalt l’escenari, aconsegueixen fer d’aquesta amalgama d’arts escèniques, un còctel exquisit que vols assaborir fins l’última gota.

Un quadre complet i treballat al detall que compta amb la música de Lluís Cartes, repassant peces per tothom conegudes del Cançoner català com són “Una plata d’enciam”, “Els esclops d’en Pau” o “La Dama i el belitre”.

Un univers dinàmic que condensa a la perfecció la cultura del carrer dalt l’escenari mitjançant una riquesa lingüística imperant, amb constants jocs de paraules, frases fetes i dites populars. Un espectacle que, gràcies al seu caràcter reivindicatiu genera un seguit de debats sobre la cultura popular, la llengua, la relació intergeneracional i les conseqüències del sistema patriarcal, debats indiscutiblement necessaris en aquest segle XXI.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *