Educar per la Pau

Educar per la Pau

El 30 de gener es celebra  l’aniversari de la mort de Gandhi. Tothom sap qui és Gandhi, perquè ens ho han explicat a l’escola, perquè hem vist la pel·lícula o perquè hem après d’ell llegint la seva història al National Geographic. Però què en sabem dels seus principis? I què en sabem de la pau? I, el que ens plantegem avui, com podem educar per la pau?

Molts pensem en la pau com a antònim de guerra. Però podem definir la pau de manera positiva? Doncs estaria bé fer un esforç per a imaginar-la i projectar-la. Pau és cooperació, comprensió, respecte, diàleg, concerniment, responsabilitat, compromís, empatia, solidaritat, judici crític, …

Els centres educatius haurien de tenir un paper important en formar nens i nenes amb aquest esperit pacífic, i de convivència. De l’escola haurien de sortir joves respectuosos amb si mateixos i amb els altres, amb inquietud per aprendre, amb capacitat d’autocrítica i amb una bona autoestima. Perquè si somiem amb un món millor (concediu-nos l’expressió “flower power”) necessitem persones amb capacitat d’escoltar, cooperar i empatitzar amb l’altre. Persones que proposin, argumentin i assumeixin compromisos, que imaginin i siguin creatives, i capaces de valorar i resoldre els conflictes de manera pacífica i justa.

Tot això ho han estat treballant els nens i nenes de les escoles de Figueres, a través de contes i activitats a l’aula. I aquest divendres 30 de gener faran festa grossa per celebrar el Dia Internacional de les Escoles per la No Violència i la Pau (DENIP). I l’equip de Tanaka Teatre hi participem, adaptant els contes que han treballat, recollint els valors i principis que han assumit i conduint l’acte per a més de mil infants. Serà una festa divertida, on necessitarem la participació i cooperació de tots, dels més grans fins als més petits. I estem segures  que un munt de personatges d’arreu del món, també vindran a celebrar aquesta jornada memorable a la ciutat de Figueres. Us hi esperem! Hi sou convidats!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *